71 de miliarde de euro: aceasta a fost suma pe care a acordat-o Uniunea Europeana anul trecut pentru subventiile oferite agricultorilor.
Proprietarii de pamant si fermierii au primit insa doar 37,5 miliarde de euro: restul s-au dus la marii producatori de alimente, fabrici de zahar, companii de distilare sau firme de catering pentru croaziere de lux.
Cel mai mare program de ajutoare pentru agricultura este cel al Uniunii Europene, utilizat pentru finantarea a numeroase companii care nu au absolut nicio legatura cu domeniul in sine, dupa cum arata o analiza a publicatieiNew York Times .
Este pentru prima oara cand tarile membre UE sunt obligate sa dezvaluie modul in care au utilizat fondurile pentru agricultura, Germania fiind singura tara care a refuzat sa ofere date privind aceste sume.
In Franta, compania care a primit cele mai multe fonduri a fost Groupe Doux (companie care proceseaza carnea de pui, care a primit 62,8 milioane de euro), urmata de 12 producatori de zahar care au primit, in total, 103 milioane de euro. Chiar si producatorul de dulciuri german "Haribo" (care produce faimosii ursuleti de jeleu) a primit 332.000 de euro.
Compania "Lgabue", care se ocupa de catering la croaziere si companii aeriene in Venetia a primit subventii de 128.000 de euro pentru zaharul si frisca "exportate" in stomacul clientilor sai.
E greu de estimat exact cati bani primesc firmele care nu au legatura cu agricultura, unele din datele oferite de statele membre fiind vagi, noteaza jurnalistii de la "New York Times".
Cu toate acestea, situatia nu e considerata alarmanta de catre cei din UE: "Dezvoltarea rurala nu se refera doar la ferme, are legatura si cu proiecte de mediu si economia.
De aceea, este in regula ca o parte din bani sa fie primiti de companii care3 nu activeaza in domen