Proiectul parcului eolian de circa 200MW din Tulcea şi al centralei electrice pe biogaz de la Iernut, au fost amânate de Green Energy Grup SA, întrucât legislaţia din România nu sprijină suficient micii investiori în energie regenerabilă, a declarat Agenţiei NewsIn preşedintele-director general al companiei. "Avem circa 300 hectare, în Tulcea. Voiam să dezvoltăm acolo un parc eolian de circa 200 MW putere totală instalată. Însă legislaţia din România privind sursele regenerabile nu stimulează astfel de proiecte.Legislaţia este în aşa fel făcută incât sprijină marii investitori, numai marile companii de utilităţi sunt avantajate. Pe cei mici îi desfiinţează", a declarat NewsIn prteşedintele-general al companiei, Gheorghe Tripon.
Tripon afirmă că nu va renunţa la aceste proiecte în energii regenerabile.
Acesta a mai spus că, de exemplu, potrivit legii, Guvernul stabileşte sistemul de promovare a energiei regenerabile, însă nu îl aplică, pentru că nu există o Hotărâre de Guvern pentru aplicarea ei.
"Până în 2008, nu există o lege a energiilor regenerabile. Erau trei Hotărâri de Guvern vagi, care nu au putere de lege şi care nu erau suficient de fezabile. Apoi, legea 220/2008 privind energiile regenerabile a îmbunătăţit cumva schema de susţinere a energiilor regenerabile.Doar pe eolian se mai poate face ceva. Însă, legea e de decor. Se mai spune acolo că, dacă ai proiecte în producţia de electricitate din surse eoliene, primeşti două certificate verzi, pentru fiecare MWh produs şi livrat în reţea. Dar asta e doar pe hârtie. Tot un certificat primeşti, ca şi înainte." a declarat preşedintele-general al Green Energy Grup SA.
Potrivit acestuia, ar trebui încurajată şi producţia de energie din biomasă şi culturile de plante energetice, având în vedere potenţialul ridicat al României privind biomasa. "Green Energy