* Germania, Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria sunt impotriva ideii renunţării la supraveghere
Mai sunt câteva zile până la publicarea raportului Comisiei Europene cu privire la situaţia Justiţiei din România, ceea ce nu a împiedicat anumite site-uri cu ştiri despre afacerile europene şi chiar pe europarlamentarii români PSD să dea detalii despre conţinutul acestuia.
Astfel, prin acest document, Bruxelles-ul va cere Bucureştilor ca Parlamentul să valideze cererile Parchetului fără posibilitatea de a le respinge, susţin eurodeputaţii social-democraţi, într-o declaraţie în care ei se arată îngrijoraţi în legătură cu conţinutul raportului. La rândul său, site-ul „EUObserver” susţine că Executivul comunitar va recomanda, la 22 iulie, ca România şi Bulgaria să rămănă sub un mecanism special de monitorizare şi după 2009, din cauza progresului lent în reformarea justiţiei şi în lupta contra corupţiei şi crimei organizate. Mai mult, precizează sursa citată, autorităţile române încearcă să obţină sprijin pentru ieşirea din mecanismul de cooperare şi verificare aplicat de autorităţile comunitare în ajunul aderării la UE din cauza reformelor incomplete şi a problemelor de corupţie. Însă un grup de state membre UE, printre care Germania, Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria sunt împotriva ideii renunţării la supraveghere, aceasta împiedicând dezvoltarea problemelor legate de justiţie.
Parlamentul şi judecătorii, „puşi la zid” de raport
Executivul european va preciza că România şi Bulgaria nu vor putea ieşi de sub supraveghere până când nu vor îndeplini toate angajamentele asumate la aderare, precum înfiinţarea unei agenţii speciale pentru probleme de integritate şi verificarea declaraţiilor publice de avere ale oficialilor sau asigurarea unui sistem judiciar eficient şi transparent. Pentru amândouă statele, Comisia va sublinia lipsa de voinţă a p