România va solicita Comisiei Europene reducerea accizei la palinca produsă şi comercializată de producătorii tradiţionali, astfel încât aceasta să fie de 10 ori mai mică decât cea aplicată în prezent (13,5 lei/litru), a declarat, pentru NewsIn, directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botănoiu. În prezent, producătorii tradiţionali beneficiază de o reducere a accizei de 50%, în limita a 50 de litri, pe familie, pentru autoconsum. Pentru palica pe care o comercializează plătesc aceeaşi acciză ca în producţia industrială, respectiv 13,5 lei/litru.
"Un grup de lucru ce va merge la Bruxelles, în această luna, va solicita Comisiei Europene reducerea accizei pentru palinca tradiţională comercializată de producători. Astfel, vom solicita reducerea de zece ori a accizei, faţă de 13,5 lei/litru, cât se plăteşte în prezent, adică la fel ca pentru producţia industrială de palincă", a explicat directorul general din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Daniel Botănoiu.
Potrivit acestuia, argumentul ce va fi adus în faţa CE este randamentul de producţie al palicii tradiţionale, care este de circa opt litri la o sută de kilograme de fructe, faţă de 80 de litri de alcool obţinute din o sută de kilograme de cereale, în producţia industrială.
Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, declara miercuri că un grup de lucru va pleca la Bruxelles pentru a negocia reducerea accizei la palincă, precum şi prelungirea acordării unor ajutoare de stat după anul 2009.
"Am avut o discuţie cu producătorii din Maramureş să solicităm şi să beneficiem şi noi de ceea ce beneficiază şi alţii. Cu o documentaţie serioasă făcută de un profesor al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), vom vedea dacă putem să obţinem ceea ce au primit şi austriecii pentru schnapps, italienii pentru grappa şi grecii pentru o