Deşi România valorifică doar 2% dintre materialele reciclabile, în Bucureşti cu greu găsesti câteva centre în care poţi colecta hârtia
Locuitorii Capitalei s-au dezobişnuit să recicleze. Spre deosebire de majoritatea europenilor, românilor nu le prea pasă dacă aruncă hârtia şi alte gunoaie în acelaşi loc. Acesta este unul dintre motivele pentru care în Bucureşti există doar trei centre de colectare a hârtiei.
Cei care se încumetă totuşi să aibă un comportament civilizat şi să se deplaseze la unul dintre sediile acestor centre de adunat hârtia vor avea de depus un efort dezarmant. Puţinele locuri specializate se află la marginea Bucureştiului. „Vin în jur de unu, doi oameni pe zi cu hârtie. Alţii aduc mai mult fier, plastic. Nu prea ajung şi din cauza distanţei”, explică Ina Medrea, reprezentantă a firmei „Remat Bucureşti Sud”.
Selectarea deşeurilor, prea puţin încurajată
Există însă şi varianta colectării unei cantităţi suficient de mari de hârtie la domiciliu, pentru ca aceasta să fie ridicată de către o firmă de salubritate.
Bucureştenii au însă la dispoziţie câteva containere pentru deşeurile selective în sectoarele 1 şi 6, în care pot arunca hârtia.
„Am vrut să duc ziarele vechi la un centru de reciclare, dar nu am ştiut niciunul în oraş. Le-am ţinut vreo cinci luni în casă şi dupa aceea le-am dus la gunoi”, a spus Marian Voicu, student.
Un motiv pentru care nu există destule centre de reciclare este faptul că multe unităţi nu au reuşit să-şi susţină cheltuielile şi au intrat în faliment, hârtia fiind deşeul cel mai ieftin. Astfel, există centre de colectare care oferă pentru un kilogram de hârtie de la 15 la 25 de bani, suma diferenţiindu-se în funcţie de calitatea materialului
De asemenea, firmele de salubritate din oraş nu susţin deloc centrele de colectare a hârtiei. „În alte ţari firmele de