Produsele cosmetice preparate în casă din legume şi din fructe proaspete hrănesc şi tonifică tegumentul. Măştile naturale au proprietăţi similare cosmeticelor din comerţ, dar prezintă avantajul că nu conţin conservanţi. Ingredientele pentru prepararea măştilor cosmetice trebuie să conţină nutrienţi esenţiali pentru sănătatea oricărui tip de piele.
Dintre aceştia, vitamina A ocupă primul loc în cursa antiîmbătrânire, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Urmează calciul care, potrivit celor mai recente studii, ajută pielea să-şi menţină supleţea. Iar acidul folic (vitamina B9) are rolul de a proteja pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete şi poluării.
Castraveţii şi morcovii revigorează tenul
Mai ales vara, o mască pe bază de castravete are un efect tonic asupra pielii şi înviorează orice tip de ten. Pentru prepararea acesteia se alege un castravete de mărime potrivită şi se dă pe răzătoarea cu zimţii mici. Se adaugă două linguri de iaurt proaspăt. Masca se aplică pe faţă şi pe gât şi se lasă să acţioneze 15 minute. După aceea, faţa se spală cu apă călduţă.
O altă mască eficientă în cazul tenurilor obosite se prepară din morcovi şi din brânză de vaci: un morcov mai mare se dă pe răzătoarea cu zimţii mărunţi, apoi se adaugă o lingură cu brânză de vaci proaspătă. Pasta obţinută se aplică pe faţă şi se lasă timp de 15 minute. Excesul se îndepărtează cu apă călduţă. Masca se recomandă persoanelor cu tenul normal şi mixt.
Soluţii pentru tenul gras, cu pori dilataţi
Aceste tipuri de ten sunt mai pretenţioase, dar o mască din roşii şi din gălbenuş de ou hrăneşte pielea şi închide porii. Se folosesc trei gălbenuşuri, sucul unei roşii şi o linguriţă de iaurt. Acestea se amestecă bine, iar pasta rezultată se aplică pe faţă cu