Cabanele din comuna Bratovoeşti erau pe vremuri locuri de relaxare pentru cei bogaţi. În prezent, căsuţele din lemn s-au tranformat în încăperi dărăpănate unde animalele se odihnesc la umbră. Comuna Bratovoeşti era cunoscută în anii 1990 ca o staţiune turistică de lux, datorită cabanelor fastuoase şi lacului Victoria. Pescarii plăteau bani grei pentru câteva ore petrecute la marginea apei. Dacă în trecut aceste spaţii reprezentau o atracţie pentru străini, acum trecătorii se retrag să fumeze o ţigară, să bea o cutie de suc şi, rareori, să arunce cu undiţa în baltă.
A pescuit bibani şi un cărăşel
Gheorghe Golumbeanu, de 54 de ani, este unul dintre pensionarii care priveşte cu părere de rău spre anii când la Bratovoeşti multe personalităţi îşi petreceau concediile. Bărbatul din Craiova ne povesteşte că prima dată a trăit în comună momente de neuitat în 1991. „În zonă era un restaurant luxos. Te mândreai că eşti oltean. Se vedea prin fereastră cum oameni respectabili se desfătau în aceste camere“, îşi aminteşte craioveanul despre perioada de după Revoluţie.
Azi dimineaţă era cu fiul la pescuit. A scos din apă două kilograme de bibani şi un cărăşel. „Mai trag aici ca să iau o gură de aer. Când mă uit la poieniţa de alături, parcă retrăiesc trecutul, când era arhiplin în jur“, îşi completează doljeanul descrierea despre anii când staţiunea Victoria era asaltată de vizitatori. Este dezamăgit că pe malul lacului se văd doar cutii şi ambalaje. „Pe apă e numai murdărie. Am observat de multe ori că se aruncă deşeuri de pe cealaltă parte a lacului. Nimeni nu face curăţenie“, ne mai spune bărbatul care a lucrat în turism. Dorinţa olteanului este ca staţiunea să fie modernizată. „Să se facă exact ca la Preajba. Ştiu că este greu de înfăptuit în România, dar măcar să încerce“, este speranţa pensionarului.
Se scaldă în apă,