Bancile straine au readus in mai finantari pe termen lung pentru filialele lor locale in volume importante, dupa ce in primele patru luni evolutia acestor surse inregistrase oscilatii reduse.
Soldul depozitelor pe termen mediu si lung ale nerezidentilor - care reflecta in general instrumente complexe prin care bancile locale atrag finantari de la actionarii straini- a urcat in mai cu 562 de milioane de euro sau 10%, pana la 5,92 miliarde de euro. Acesta este cel mai inalt nivel atins din octombrie anul trecut si se apropie chiar de varful istoric de 6,1 miliarde de euro, inregistrat in august anul trecut. In ultimele luni din 2008 a avut loc o iesire masiva de fonduri, soldul coborand pana la 5,1 miliarde de euro in ianuarie anul acesta. Pentru aceste depozite bancile au platit deja 917 milioane de euro de la inceputul anului, reprezentand dobanzi si rambursari.
"Se produce o migratie de la finantarea pe scadente scurte catre scadente mai lungi. Aceasta se va accentua si din regulamentul de rezerve minime si din normele de lichiditate ale BNR. Va fi o reducere a datoriei pe termen scurt", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. De altfel, in luna mai datoria externa pe termen scurt a coborat cu doua miliarde de euro, pana la 18 miliarde de euro.
Miscarea vine in contextul in care BNR permite bancilor din mai sa nu mai constituie rezerve minime obligatorii pentru fondurile atrase pe perioade mai mari de doi ani. Pentru sumele care trebuie rambursate intr-o perioada mai scurta de doi ani, bancile trebuie sa faca rezerve de 40%.
De altfel, chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu a subliniat recent ca are loc o mutare a datoriei pe termen scurt catre scadente mai lungi. Nivelul ridicat al datoriei pe termen scurt era considerat, alaturi de deficitul de cont curent imens, unul dintre principalii factori de risc pri