Romania nu a reusit pana ieri sa-si respecte angajamentele de a inchide toate cele 78 de depozite de deseuri neconforme care aveau termen iulie 2009, astfel incat Comisia Europeana (CE) poate declansa procedura de infringement impotriva statului roman. Guvernul si autoritatile publice locale isi arunca reciproc vina.
„Responsabilitatea gestionarii depozitelor de deseuri revine autoritatilor publice locale. Ele sunt responsabile pentru colectarea, transportarea, depozitarea si eventual valorificarea deseurilor. Ministerul Mediului trebuie doar sa transmita normele europene aplicabile in domeniu, fapt de care s-a si ocupat. Incercam insa sa acceleram procesul de sistare a activitatilor la depozitele neconforme si apreciez ca sunt 80% sanse ca reprezentatii Comisiei Europene sa nu deschida procedura de infringement impotriva Romaniei pentru capitolul deseuri", a explicat Nicolae Nemirschi, ministrul mediului.
Autoritatile locale spun insa ca vina apartine fie primarilor anteriori, fie Guvernului care intarzie platile pentru lucrarile realizate. „Cea mai mare problema in inchiderea gropii de gunoi de la Tomesti o reprezinta finantarea de la Guvern care intarzie si nu tine pasul cu constructia. In plus, inca din 2004 am avut un proiect care prevedea construirea unui nou depozit corespunzator prin fonduri ISPA, insa primarul de atunci a respins propunerea si a sistat lucrarile", a declarat Gheorghe Nechita, primarul municipiului Iasi, una dintre localitatile care trebuia sa sisteze de ieri activitatea la depozitul de deseur. Primarul a spus insa ca va reusi sa se incadreze in programul CE, constructia unui nou depozit fiind aproape finalizata. Valoarea proiectului se ridica la 29 mil. euro, peste 20 de mil. fiind asigurate de Guvern.
In prezent, la nivel national sunt 61 de depozite de deseuri municipale neconforme care ar fi trebuit inchise pana la