Christian Engström, deputatul Partidului Piraţilor în Parlamentul European, spune că „vechii politicieni” sunt ridicoli când susţin dreptul la intimitate peste tot în afară de internet. Sursa: Liviu Iolu
„Acum că Michael Jackson este mort, eu am rămas singurul star”, glumeşte europarlamentarul Christian Engström (49 de ani), care s-a trezit înconjurat de jurnaliştii curioşi să vadă cum arată şi ce gândeşte primul şi, deocamdată, singurul „pirat” care a ajuns în Parlamentul European. Ales în Suedia la recentul scrutin pentru eurodeputaţi, vicepreşedintele Partidului Piraţilor are o licenţă în matematică şi calculatoare.
Programul cu care a câştigat un fotoliu la Strasbourg include libertatea de a răspândi fişiere în scopuri necomerciale, respectul pentru corespondenţa privată, limitarea drepturilor de autor la o perioadă de cinci ani şi limitarea patentelor la medicamente care - pentru că sunt monopolizate de câte o singură companie şi se vând scump - duc la moartea pacienţilor din lumea a treia.
Aşadar, după un nume de partid ciudat se ascunde o listă precisă de cerinţe foarte importante în viaţa cetăţenilor.
Engström explică faptul că acest partid, care şi-a extras numele de la site-ul suedez de transfer de fişiere Pirate Bay, nu este format doar dintr-o „gaşcă de tineri”. Există, spune „piratul”, o paritate a membrilor care au sub 30 de ani şi a celor care au trecut de această vârstă pentru că toţi militează, de fapt, pentru o normală libertate a individului.
Peltic şi zâmbitor, Engström a vorbit destins pentru „Evenimentul zilei” despre cum a ajuns să reprezinte în Parlamentul European o categorie de cetăţeni ignorată de „vechii politicieni”.
Numele partidului e inspirat de Pirate Bay
EVZ: Numele partidului pe care îl reprezentaţi a făcut carieră în presa din Europa, o cari