Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) intenţionează să majoreze cuantumul unora dintre amenzile aplicate în domeniul transportului naval cu minim 25% şi până la o valoare de zece ori mai mare, şi să introducă altele noi.Valoarea amenzilor va creşte semnificativAstfel, pentru nerespectarea de către comandant a cerinţelor şi procedurilor privind încărcarea şi descărcarea în siguranţă a navelor, amenda minimă va creşte de 2,5 ori, de la 2.000 de lei la 5.000 le
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) intenţionează să majoreze cuantumul unora dintre amenzile aplicate în domeniul transportului naval cu minim 25% şi până la o valoare de zece ori mai mare, şi să introducă altele noi.
Valoarea amenzilor va creşte semnificativ
Astfel, pentru nerespectarea de către comandant a cerinţelor şi procedurilor privind încărcarea şi descărcarea în siguranţă a navelor, amenda minimă va creşte de 2,5 ori, de la 2.000 de lei la 5.000 lei, iar pentru operarea unei nave pentru transportul produselor petroliere, chimice sau al gazelor lichefiate, de către operatorii terminalului, fără permis de operare amenda va creşte de cinci ori, la sume cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei.
Dacă un comandant de navă nu anunţă evenimentele de navigaţie ale propriului vas sau ale altor nave, cum ar fi coliziuni, incendii, avarii, poluare, scufundare, eşuare sau pierderi de vieţi omeneşti, se va aplica o amendă de patru până la zece ori mai mare, respectiv de la 10.000 lei la 50.000 de lei. Actualele amenzi sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de lei.
Poluarea de către navele maritime, a apelor naţionale navigabile, cu hidrocarburi sau substanţe lichide nocive în vrac va fi taxată cu sume între 10.000 (+25%) şi 50.000 de lei. O noutate este introducerea acestei amenzi pentru persoanele fizice, cuantumul fiind înt