Banca comerciala CIT Group, unul dintre cei mai importanti creditori americani ai intreprinderilor mici si mijlocii, a anuntat ca discutiile cu guvernul de la Washington privind acordarea unui ajutor de urgenta s-au incheiat fara succes, sporind temerile ca CIT va intra in faliment, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"Discutiile cu agentiile guvernamentale au incetat. Nu exista posibilitatea ca un ajutor guvernamental suplimentar sa fie furnizat in urmatoarea perioada", se arata intr-un comunicat emis de creditorul american.
Jeffrey Peek, directorul executiv al bancii, a esuat in a convinge autoritatile americane ca falimentul CIT ar putea pune in pericol intregul sistem financiar. Reprezentantii Trezoreriei, ai bancii centrale americane (Fed) si ai fondului federal de garantare a rezervelor (FDIC) au refuzat sa riste o noua finantare pentru CIT, pe langa cele 2,33 mld. $ (1,66 mld. euro) pe care creditorul le-a primit in decembrie.
CIT, candva cea mai mare banca comerciala privata din Statele Unite, ar putea solicita intrarea sub protectia legilor falimentului daca nu va primi asistenta din partea statului american, a anuntat agentia de rating Standard & Poor's la inceputul saptamanii.
Anuntul cu privire la abandonarea masurilor de sprijinire a creditorului american a survenit pe fondul discutiilor de ultim moment, in cadrul carora oficialii Trezoreriei americane si-au exprimat ingrijorarea privind agravarea crizei lichiditatilor in cadrul bancii, un ajutor guvernamental fiind practic inutil. Totodata, decizia autoritatilor americane demonstreaza limitele pe care guvernul de la Washington si le-a impus dupa ce a salvat de la faliment alti giganti din industria bancara, precum AIG sau Citigroup. "Chiar si in perioade de turbulente financiare, consideram ca exista un anumit prag destul de ridicat de la care guvernul poate acorda a