Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al tineretului şi sportului, va trage după ea alţi 20 de funcţionari ai MTS, împotriva cărora va fi declanşată urmărirea penală. Sursa: Vlad Stănescu
Informaţia a fost prezentată, ieri, de „Gazeta sporturilor” (GSP), cotidian care se află la originea dezvăluirilor din cazul “Ridzi”. Ziarul vorbeşte despre o reţea pe care cei 20 de funcţionari ar fi constituit-o la nivelul ministerului, în vederea deturnării banilor publici.
GSP dezvăluie că, iniţial, MTS atribuise contractele firmelor Mark şi Artisan, prin încredinţare directă, şi nu prin selecţie de ofertă - aşa cum reiese din actele oficiale ale ministerului. Documentaţia ar fi fost distrusă ulterior de „filiera celor 20” şi înlocuită cu acte false pentru ca procedura de cheltuire a sumei de 730.000 de euro să pară legală. De altfel, comisia parlamentară care a anchetat cazul nu a primit deodată documentele solicitate MTS, ci „cu ţârâita”, carenţă care a atras bănuiala demnitarilor.
Deputatul UDMR Petru Lakatos, membru în comisie, a declarat pentru EVZ: „Faptul că MTS nu ne-a pus la dispoziţie toate actele solicitate ridică semne de întrebare. Dacă le ai în regulă, de ce să nu le dai?”. Lakatos s-a arătat nedumerit şi de felul în care au fost redactate procesele-verbale de recepţie a serviciilor prestate de Artisan şi Mark: „Apar pasaje scrise la timpul viitor”.
“În caietul de sarcini, sunt iarăşi lucruri care ar putea atrage atenţia”, a continuat Lakatos. “Anumite paragrafe sunt scrise cu alt corp de literă. Cineva suspicios s-ar putea gândi că e vorba de paragrafe adăugate ulterior”. Procesele- verbale de recepţie au intrat în posesia comisiei nu de la MTS, ci fiind transmise de GSP. De altfel, până să-şi încheie activitatea, comisia nu a primit de la minister dosarul complet de achiziţii referitor la Ziua Tineretului şi nici