Preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, judecător la Curtea de Apel Iaşi, a afirmat, în contextul recomandării menţinerii monitorizării pe justiţie, că România este un stat în derivă. Sursa: Agerpres EVZ: Cum apreciaţi, ca judecător, menţinerea monitorizării pe justiţie, propusă de Comisia Europeană, pentru România?
Mona Pivniceru: Nu vreau să vorbesc în calitate de judecător, ci în calitate de cetăţean, care constată că statul de drept este în derivă, că deciziile autorităţilor sunt paradoxale, că nu mai sunt respectate regulile. Îmi este frică, ca cetăţean, că drepturile mele sunt încălcate. Statul este condus prin ordonanţe de urgenţă, deşi nu este normal. Criza economică nu trebuie să fie un pretext pentru a transforma statul de drept într-unul totalitar, deşi aşa se întâmplă. Aşa că, menţinerea monitorizării este un cadou făcut de UE, cetăţeanului.
Dorinţa generală este ridicarea acestei monitorizări.
Nu. România trebuie monitorizată. Şi este foarte bine că monitorizarea pe justiţie se menţine. Este în folosul cetăţeanului. Dacă în plină monitorizare lucrurile merg atât de rău, mă întreb cum ar fi fost în cazul în care această monitorizare nu exista! Este singura cale prin care se va face ceva în ţara aceasta. Din fericire, de data aceasta, menţinerea monitorizării nu va aduce şi sancţiuni (financiare, n.r) din partea Uniunii Europene.
Există un conflict deschis între Guvern şi judecători. A cântărit această dispută în propunerea formulată de Comisia Europeană?
Criza nu trebuie folosită ca o scuză pentru încălcarea legilor, a principiilor, a deciziilor şi hotărârilor judecătoreşti. Criza economică este folosită ca o scuză, de către guvernanţi, de către miniştri! Justiţia nu merge, nu din cauza protestelor noastre, ci din cauza faptului că nu mai avem bani pentru citaţii, că suntem evacuaţ