Guvernul României mai are încă multe de făcut pentru a reduce birocraţia legată de mediul de afaceri şi pentru a îmbunătăţi interacţiunea dintre sectorul de business şi administraţie, potrivit Strategiei de parteneriat cu România pentru 2009-2013, realizate de Banca Mondială (BM).
"Guvernul a luat măsuri pentru reducerea numărului de taxe, îmbunătăţirea colectării taxelor, reducerea poverii administrative pentru contribuabili, precum şi a costurilor administrative legate de colectarea de taxe. Totuşi, mai rămân multe de făcute pentru a reduce birocraţia pentru mediul de afaceri şi îmbunătăţirea interacţiunii dintre acest sector şi administraţia publică", se arată în documentul citat de NewsIn.
Executivul a menţinut cota unică de 16%, însă a recunoscut că este nevoie de o reformă susţinută a sistemului de impozitare, deoarece veniturile bugetare din taxe şi impozite se menţin la niveluri mici comparativ cu cele din alte state ale Uniunii Europene, în timp ce costurile administrative sunt ridicate.
"Îmbunătăţirea climatului de afaceri se află pe agenda Guvernului. Mediul de afaceri este afectat de nesiguranţă legată de politicile de reglementare, de numărul excesiv de taxe, inclusiv impozitarea ridicată a muncii, de aparatul birocratic excesiv şi ineficient, precum şi de soluţionarea lentă şi imprevizibilă a disputelor de afaceri", se mai arată în raportul Băncii Mondiale.
Totodată, oficialii BM mai spun că "Guvernul a iniţiat un program pentru a reduce sau elimina 179 de taxe şi tarife din cele 489 existente şi are în vedere măsuri suplimentare de diminuare a birocraţiei. Deşi este un bun început, reformele trebuie să continue”.
Banca Mondială menţinează că, deşi factura salarială din sectorul public a crescut de peste două ori în perioada 2005-2008, ca urmare a majorărilor salariale şi a "creşterii masive a numărului de salariaţi", aceast