Dacă pielea ţi se descuamează uşor pe zone circulare, atunci poţi suferi de pitiriazis, o afecţiune cu forme diverse de manifestare. Soluţiile sunt simple şi constau în aplicarea unor tratamente locale. Unele forme de pitiriazis sunt produse prin proliferarea unei ciuperci (Pityrosporum) aflată în mod normal pe suprafaţa pielii. Altele însă, au cauze necunoscute. Această boală apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit de factori precum stresul, alimentaţia defectuoasă şi modificările hormonale.
Pitiriazisul versicolor, cea mai frecventă manifestare a bolii, este caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete brune sau decolorate, de formă rotundă, care se descuamează. Afecţiunea apare mai ales la tineri, pe piept şi pe spate.
Ciuperca implicată în apariţia bolii este Pityrosporum orbiculare, care proliferează în mod exagerat, înmulţirea fiind favorizată de căldură şi de umiditate. De asemenea, tratamentele pe bază de corticosteroizi şi de hormoni estrogeni favorizează apariţia pitiriazisului versicolor. Afecţiunea nu este contagioasă şi, fiind favorizată de mediul umed, tinde să se manifeste vara.
Există şi o formă cronică
Petele pe care le produce pitiriazisul versicolor pe piele sunt temporare şi dispar după expunerea la soare. Tratamentul afecţiunii constă în aplicarea de creme antifungice şi de soluţii sub formă de spumă (substanţele active fiind ketoconazol, fluconazol, itaconazol şi terbinafina), disponibile chiar şi fără reţetă. Aceste produse pot fi aplicate o dată sau de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Destul de frecvent, această afecţiune a pielii se poate croniciza. Ea regresează pe timpul iernii, dar poate reveni pe timpul verii.
Cel rozat provoacă mâncărimi
O formă de pitiriazis, numit şi pitiriazisul rozat al lui Gilbert, apare în intervalul de vârstă 10