Parlamentul este principala ţintă a criticilor din raportul de monitorizare pe justiţie al Comisiei Europene. Aflat, momentan, în faza de proiect supus discuţiilor şi dezbaterii comisarilor, documentul ce va fi dat publicităţii la 22 iulie nu recomandă activarea clauzei de salvgardare pe justiţie. În rest, toate vechi.
Comisia Europeană nu va activa clauza de salvgardare în justiţie, deşi este nemulţumită de ritmul lent al progreselor în acest domeniu şi în lupta anticorupţie. Aceasta este principala noutate din proiectul raportului CE care va fi dat publicităţii la 22 iulie.
O altă noutate apare în recomandarea Comisiei ca România să renunţe la suspendarea automată a procesului atunci când este invocată excepţia de neconstituţionalitate şi adoptarea unei legi care să prevadă acest lucru. Altfel, în linii mari, documentul "respectă" tiparul cu care autorităţile din România s-au obişnuit deja: critici la adresa Parlamentului, laude pentru DNA şi continuarea monitorizării în cadrul mecanismului aflat deja în vigoare.
Despre acest mecanism, raportul menţionează că "a fost creat pentru a ajuta noile state membre să satisfacă nevoia de a avansa reformele judiciare şi de a realiza eforturi concertate în lupta împotriva corupţiei" şi că permite Comisiei să lucreze îndeaproape, la nivel politic şi tehnic, cu autorităţile române, spre a urmări şi evalua progresul, spre a oferi asistenţă tehnică şi sprijin financiar, potrivit Hotnews.
Raportul se află la cabinetele comisarilor, unde vor avea discuţii pe forma documentului înainte de adoptarea sa în şedinta de miercuri, 22 iulie, indică sursa citată. O nouă evaluare este prevăzută pentru vara anului viitor.
DE BINE DESPRE CODURI
În varianta actuală a raportului este menţionată adoptarea de Legislativul de la Bucureşti a celor două codur