Atentatele comise vineri la Jakarta şi soldate cu nouă morţi au relansat terorismul islamist în Asia de Sud - Est şi în special în Indonezia, cel mai mare stat musulman din lume, comentează analişti citaţi AFP. "Guvernele din Asia de Sud -Est se dovedesc ineficiente în combaterea terorismului, deoarece au prea multă încredere în capacităţile lor" , avertizează politologul indonezian Bantarto Bandoro.
Excesul de încredere este legat de absenţa atentatelor mari în ultimii ani, după ofensiva de amploare lansată împortiva mişcării clandestine islamice şi în special a reţelei Jemaah Islamiyah (Comunitatea islamică - JI).
Sute de militanţi şi susţinători ai mişcării au fost arestaţi, în special în Indonezia, în urma unui val de atentate la începutul anilor 2000, care a culminat cu atacul soldat cu 202 morţi în Bali, în 2002. "Deşi câţiva dintre membrii săi sunt arestaţi, aceşti terorişti nu se vor opri. Reţeaua lor este foarte extinsă" , avertizează Bandoro.
Cele zece state din Asociaţia Naţiunilor Asiei de Sud - Est(ASEAN) şi partenerii lor regionali au lansat în 2005, un site destinat transmiterii de informaţii sensibile în combaterea terorismului, însă această formă de coperare a rămas mai degrabă simbolică.
"Atentatele vineri demonstrează că guvernele din regiune trebuie să colaboreze mai mult şi mai strâns pentru a distruge organizaţia JI" , este de părere analistul Rohan Gunaratna din Singapore, autorul unui best - seller privind al - Qaida.
Progrese notabile au fost realizate, însă acestea nu au dus la capturarea mai multor lideri din multiplele ramuri ale acestei reţele care are anumite legături cu al-Qaida.
Malaezianul Noordin Mohammed Top, este considerat drept "cel mai căutat om din Indonezia" şi unul dintre cei mai temuţi terorişti din Asia de Sud - Est. Un oficial im