Ameţeli, oboseală, transpiraţii reci, stare de leşin şi senzaţie de greaţă. În final, disconfort digestiv şi vomă. Aceste senzaţii neplăcute nu te lasă să te bucuri de călătoria pe care ţi-ai dorit-o? Din fericire, există ceaiuri care te ajută să scapi de efectele neplăcute ale răului de transport. Cei mai predispuşi la efectele răului de mişcare sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, femeile şi persoanele în vârstă. Răul produs de deplasarea cu maşina, cu avionul sau cu vaporul apare atunci când se produce o dereglare a mecanismelor naturale de echilibru ale corpului nostru.
Aceste mecanisme se află localizate în labirintul urechii interne. Mişcările accelerate produse în timpul deplasării cu orice mijloc de transport generează un conflict între informaţiile vizuale şi mesajele transmise de ureche centrului de echilibru din creier. Aşa explică specialiştii apariţia senzaţiei de rău de mişcare.
Ghimbirul, un leac sigur
Tratamentul cu ghimbir a fost folosit multă vreme ca antidot pentru combaterea răului provocat de călătoriile pe mare. Acum, „leacul călătorului sensibil”, cum mai este denumită planta în popor, este recomandat şi pentru deplasări cu maşina, cu avionul sau pentru rău de altitudine. Cea mai indicată este tinctura de ghimbir: 10 picături la o cană cu apă caldă. Bea acest amestec din patru în patru ore.
Menta calmează stomacul sensibil
Menta se numără printre cele mai eficiente remedii pentru combaterea stărilor de greaţă şi de indigestie. Substanţele active conţinute au efecte astringente, calmante şi antiseptice. Infuzia de mentă reface mediul gastro-intestinal după o criză provocată de răul de mişcare. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze şi o cană cu 250 ml de apă clocotită. Acoperă ceaiul, apoi strecoară-l după 15 minute. Bea ceaiul călduţ sau pune pe fru