Iubitorii de produse dulci naturale pot fi fericiţi. Din 2011 vor avea pe piaţă trei noi produse, în care nu se vor adăuga aditivi alimentari sau alte substanţe care să distrugă valoarea biologică a fructelor. Pentru a realiza un astfel de produs, o echipă de 10 cercetători va munci pentru a da reţeta perfectă.
Proiectul de cercetare a fost iniţiat cu ajutorul fondurilor structurale. Firma producătoare a realizat un dosar de participare la concurs împreună cu Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole "HORTING" Bucureşti. Această etapă a fost una foarte grea, pentru că, spre deosebire de alte astfel de competiţii, a fost necesară realizarea unui plan de afaceri din care să reiasă că produsul realizat este competitiv pe piaţă.
De altfel, concursul de proiecte se numeşte "Cercetare-dezvoltare în parteneriat între universităţi/institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi în vederea obţinerii de rezultate aplicabile în economie" şi s-a desfăşurat sub patronajul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică(ANCS).
CONCURS DE PROIECTE
Ideea de a participa la acest proiect a venit simplu. Bibiana Stanciulov a observat că românii sunt din ce în ce mai atenţi la ceea ce mănâncă şi sunt în căutare de alimente care să aibă şi gust, dar care să fie mai ales benefice pentru sănătate. După succesul pe care l-a avut cu magiunul de Topoloveni s-a gândit să mai scoată pe piaţă şi alte produse cu efecte benefice asupra sănătăţii, care să nu conţină nimic altceva în afară de fructe.
Ideea a prins şi mai bine contur o dată cu concursul de proiecte al ANCS. Aşa că a apelat la Institutul Horting pentru a realiza produsele. Nu a putut face acest lucru în fabrică, pentru că noile alimente trebuie să nu aibă aditivi alimentari, zahăr sau alte adaosuri care ar