Dragostea nu-ti cade in poala. Ea cere timp si atasament
Putem gresi atunci cand ne indragostim? Cel ales poate fi o persoana nepotrivita? Cat dureaza pana ce ne dam seama ca ne-am inselat? Si de ce se poate transforma o iubire profunda in antipatie sau chiar in ura?
La toate aceste intrebari si la altele raspunde d-na Celia Maria Fatia, psiholog, specialist in terapia de cuplu.
"Lipsa dialogului duce la instrainare"
Traim intr-o epoca in care oamenii par sa aiba timp de orice in afara de dragoste. Credeti, totusi, ca exista iubire eterna?
Da, dar ea arata cu totul altfel decat cliseul pe care-l cunoastem cu totii astazi. Noi vrem sa primim cadou aceasta fericire fara limite, dar dragostea nu-i cade nimanui in poala. O relatie adevarata de dragoste cere timp si angajament serios din partea ambilor parteneri.
Acesta este motivul pentru care esueaza, astazi, asa de multe cupluri?
Cauzele caderii din al saptelea cer in iadul de pe pamant sunt multiple. Cea mai importanta din ele consta in aceea ca partenerii nu pot raspunde asteptarilor pe care le presupune o relatie viabila. Nu au timp. Atentia lor principala e indreptata in alta parte. In ziua de azi, prioritatea absoluta o reprezinta cariera. Existenta materiala. Barbatul si femeia se straduiesc sa functioneze bine profesional, sa promoveze cat mai sus la locul de munca, sa dezvolte afaceri proprii, sa dezvolte relatii sociale avantajoase, sa se cultive fizic, pentru a fi si ca infatisare la inaltimea aspiratiilor marete. Stresul si oboseala produse permanent de aceste solicitari se "colecteaza" in relatia de cuplu, in care apar instrainarea, lipsa dialogului intim si, mai ales, disparitia afectiunii, pe care fiecare o asteapta de la celalalt, dar nu este capabil sa o dea el insusi. Asta este marea problema, ca nici unul, nici celalalt nu au tim