Vremea conservelor (I)
Fasole verde cu rosii
Ingrediente: 4 kg fasole verde, 2 kg rosii, 1 l apa, l ulei, 100 g zahar, 100 g sare, pachet conservant, telina si patrunjel verde cat mai mult.
Mod de preparare: Se curata bine fasolea de codite si ate, daca le are (e de dorit sa fie cat mai frageda), rosiile la fel, si se spala. Dupa ce s-au scurs, se pun intr-o oala mare, rand pe rand, in straturi (rosiile se pot taia feliute sau toca), apoi un strat de verdeata. Se adauga si celelalte ingrediente. Se fierb la foc domol, o ora si jumatate. Cand se racesc putin, se iau usor, sa nu se faramiteze, se aseaza in borcane si se mai sterilizeaza la cuptor 1 ora (se pun intr-o tava mai adanca, in care permanent se toarna apa fiarta), dupa care borcanele se ermetizeaza.
Agica
Ingrediente: 3 litri suc de rosii fara seminte, 1 kg ardei dulce, 5-6 ardei iuti, 300 g usturoi (toate date prin masina de tocat), 5-6 mere trase pe razatoare, 5 radacini hrean, 5 radacini patrunjel (tot prin masina de tocat), marar si patrunjel verde, sare, zahar, condimente.
Mod de preparare: Se spala si se curata de seminte si coaja toate ingredientele, mai apoi se toaca. Sucul de rosii se prepara din timp ori se trec rosiile prin razatoare. Se fierb ardeiul dulce, cel iute si merele in sucul de rosii pana la o consistenta medie (usturoiul se adauga spre sfarsit, dar sa fiarba si el). In aceasta compozitie se pune sarea dupa gust, putin zahar si condimente. Se adauga apoi radacina de hrean si patrunjel, verdeata, se mai fierb 1-2 minute, se toarna in borcanele bine pregatite (sterilizate) si se inchid ermetic.
Tort de vinete
Ingrediente: 5 kg vinete, 3 kg ardei, 2 kg ceapa, 5-6 kg rosii, 300 g usturoi, 5-6 ardei iuti, ulei pentru prajit ceapa, ardeiul si vinetele, condimente, sare.
Mod de preparare: 300 g de usturo