Când memoria ne joacă feste, ne gândim îngrijoraţi la consecinţele acestei probleme pe termen lung. Dar farmacia naturii ne vine în ajutor şi în această problemă, cu cele mai bune tonice pentru intelect. Infuzii, siropuri din plante, tincturi, uleiuri esenţiale... Pentru stimularea activităţii cerebrale, ai la îndemână o gamă variată de remedii naturiste care au un scop comun: să te ajute să-ţi îmbunătăţeşti memoria, puterea de concentrare şi să reducă riscul atacurilor cerebrale. Cercetătorii americani au convingerea că poţi avea un creier sănătos până la o vârstă înaintată dacă ai grijă să completezi zilnic depozitele de energie ale creierului.
Planta s-a dovedit foarte bună în tratamentul afecţiunilor vaselor capilare şi ale sistemului nervos. De aceea, şi-a căpătat renumele de antidot al oboselii mentale şi al uitării. Infuzia de rozmarin se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană cu 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se numără printre puţinele remedii psihostabilizante, ce au capacitatea de a ne reechilibra emoţional.
Saschiul stimulează activitatea cerebrală
Studiile de specialitate scot în evidenţă o serie de substanţe active ale saschiului: acizi alcaloizi, aminoacizi, pectine, saponine, glucide. Conţinutul ridicat de vincamină, o substanţă specifică din compoziţia plantei, stimulează metabolismul neuronal şi reglează circulaţia sanguină la nivel cerebral, contribuind astfel la o mai bună oxigenare a creierului.
Infuzia de saschiu se prepară din cinci grame de frunze uscate la 500 ml de apă clocotită. Se beau trei ceşti de ceai pe zi, timp de 21 de zile.
Salvia ascute memoria
Cercetările terapeutice moderne au evidenţiat faptul că salvia are efecte benefice asupra creierului, nervilor, ochilor şi glandelor, mărind puterea de concentrare în cazul oboselii mental