Reprezentanţi ai Serviciului de Asistenţă Socială din Baia Mare şi studenţii de la Nord vor fi instruiţi pentru a le ajuta pe victime.
Victimele violenţei domestice din Baia Mare vor primi ajutor specializat începând cu anul viitor. O mână de oameni vor fi instruiţi timp de un an pentru a le face pe femeile bătute să treacă mai bine peste trauma suferită. „Instruirea se face prin prisma priectului «Tranzit» ce îşi propune creşterea accesului pe piaţa muncii a femeilor victime ale violenţei domestice”, spune coordonatorul proiectului, Bogdan Gavra. Vor fi învăţaţi cum să se comporte cu femeile ce au fost maltratate de către soţii lor 80 de angajaţi ai Serviciilor de Asistenţă Socială şi 45 de studenţi de la specializarea asistenţă socială de la Universitatea de Nord din Baia Mare.
Violenţa nu are limită de vârstă şi nici statut social
În mediul familial, brutalitatea nu are limite de vârstă şi este în continuă creştere, majoritatea agresorilor fiind bărbaţi. La Centrul de prevenire şi combatere a violenţei din Baia Mare, aproape 50 de persoane au cerut ajutor specializat anul acesta pentru a trece de aceste probleme. Femeile şi copiii sunt de cele mai multe ori sacii de box ai bărbaţilor care nu ştiu pe ce să îşi verse nervii.
Cei care au trecut pragul psihologilor şi sociologilor în căutarea unui ajutor demonstrează faptul că nicio vârstă nu este scutită de agresiune. Asistenţii sociali băimăreni spun că le-au cerut ajutor şi persoane de 85 de ani. „Fenomenul nu apare doar în mediile sociale sărace, ci şi în rândul celor cu o educaţie superioară. Alcoolul, mediul, educaţia şi problemele materiale sunt doar câteva dintre cauzele manifestărilor nervoase”, precizează Gavra.
Mai multe victime decât în statistici
Totodată, cei care recurg la acte de violenţă sunt persoane care au trăit în copilărie as