Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele luni: temperaturile medii vor depăşi 35 de grade Celsius. Nici noaptea nu vom fi mai feriţi de aerul încins. Cu alte cuvinte, vine canicula!
CITEŞTE şi
Canicula insuportabilă a lăsat pustii străzile Reşiţei
Timişoara: Sute de persoane răpuse de caniculă
Cei care merg în vacanţă în această perioadă şi se pot răcori în apa mării sau în piscine nu resimt canicula atât de intens, ba chiar se bucură de temperaturile crescute. Însă dacă te numeri printre cei care sunt nevoiţi să meargă zi de zi la serviciu pe asfaltul topit din cauza căldurii şi să caute un petic de umbră sub un copac cât timp aşteaptă mijloacele de transport în comun, trebuie să-ţi iei măsuri de precauţie.
Corpul are un sistem de autoreglare termică
În mod normal, organismul produce căldură ca urmare a proceselor metabolice care au loc în interiorul lui. Însă căldura generată trebuie eliminată, în caz contrar existând riscul supraîncălzirii corpului. Pentru a evita astfel de probleme, organismul este prevăzut cu un mecanism de autoreglare termică. Mai precis, temperatura normală a corpului, care variază în funcţie de individ de la 36,1 până la 37,8 grade Celsius, este menţinută de hipotalamus, o mică porţiune a creierului. El are rolul de a regla producerea şi pierderea de căldură.
Acest mecanism funcţionează perfect numai dacă temperatura exterioară îi permite. Însă când afară sunt peste 36 de grade Celsius, hipotalamusul intră în alertă. Astfel, atunci când temperatura exterioară este mai mare decât cea a corpului, termoreceptorii aflaţi la nivelul pielii, ţesuturilor profunde şi organelor transmit semnale de alertă către centrul de reglare termică, adică spre hipotalamus. Acesta, la rândul lui, dictează o creştere a fluxului sanguin la nivelul pielii şi sporirea