Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a discutat cu directorul Roşia Montană Gold Corporation. Theodor Paleologu a vizitat monumentele de patrimoniu din comună. Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional Theodor Paleologu a fost aşteptat la Roşia Montană pentru a participa la dezbaterile referitoare la situaţia zonei. După prezentarea lucrărilor ştiinţifice, ministrul a coborât în galeriile romane fără a răspunde întrebărilor celor prezenţi.
În prima parte a zilei, reprezentanţii Ministerului, directorul general al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase şi oficialii locali s-au reunit pentru a prezenta concluziile mai multor ani de cercetări.
1.500 de morminte descopertite
Pe parcursul mai multor ani, în perioada 2001-2006 specialiştii au desfăşurat Proiectul Naţional de Cercetare Alburnus Maior, prin care s-au realizat cercetări arheologice pentru dezvoltarea zonei prin minerit.
La nivelul comunei Roşia Montană s-au stabilit 13 situri arheologice în care s-au descoperit o serie de locuinţe datând din vremea romanilor. Alte 40 de obiecte cu inscripţii religioase şi necropole au fost descărcate din peste 1.500 de morminte.
Situaţie critică
Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a mai atras atenţia asupra situaţiei critice din zonă. „Oprirea activităţii miniere a creat o situaţie dificilă. Peste 80% dintre cei fară slujbă nu au nici un venit. Au epuizat acele salarii compensatorii primite în urma disponibilizărilor, a trecut şi perioada de un an şi jumătate cât au primit şomajul” a spus primarul din Roşia Montană. Acesta a mai vorbit şi despre plecarea oamenilor din satele comunei în alte părţi. „Nu sunt locuri de muncă şi riscăm ca zona să se depopuleze dacă nu se va crea o alternativă, cum e mineritul”, a declarat Furdui.
Loca