Avand in vedere ca administratia Statelor Unite a hotarat sa vanda o suma record de obligatiuni de stat, in acest an, pentru a finanta impresionantul deficit bugetar, multi analisti se intreaba care va fi viitorul dolarului.
Nici contextul international nu este prea favorabil dolarului, moneda de referinta, cea la care se raporteaza restul monedelor si in care se pastreaza rezervele.
In cadrul summit-ului G8, presedintele rus, Dimitri Medvedev, a prezentat o mostra a unei noi monede supranationale, ce ar trebui sa inlocuiasca dolarul, in viziunea sa, drept "moneda mondiala".
Aceasta, care nu poarta inca un nume, are inscriptionate cuvintele "unitate in diversitate". "Moneda test arata faptul ca si monetariile se pregatesc de o schimbare. Este un semn bun ca intelegem cat suntem de dependenti unii de altii", a spus Medvedev.
Presedintele rus a pus in discutie suprematia dolarului si le-a cerut liderilor G8 sa ia in considerare crearea unui "mix de monede regionale" pentru rezerve, drept metoda de a face fata crizei economice.
A fi moneda mondiala are avantajele sale, cel mai important fiind posibilitatea de a-si tipari bani oricand este nevoie. Si, avand in vedere deficitul in crestere al Statelor Unite, China si Rusia sunt ingrijorate ca SUA vor tipari prea multi dolari, slabind astfel valoarea monedei si, prin urmare, a rezervelor celor doua tari.
Prognoze intunecate
Nu este de mirare ca din ce in ce mai multi investitori se indeparteaza de la dolar, investind pe pietele care folosesc alte monede. Daca, pana acum, doar 10 - 15% din portofoliile investitorilor americani se orientau spre pietele externe, acum specialistii recomanda o rata de 35% sau chiar mai mult.
Cele mai facile sunt investitiile in fondurile mutale, separate in doua categorii: fondurile globale standard s