Lemnul este unul dintre materialele preferate de români atunci când vine vorba despre mobilă. Dar dacă e să se facă o alegere inspirată în privinţa mobilierului de grădină, lemnul nu mai pare a fi printre materialele favorite. Motivul este preţul mult mai ridicat şi necesitatea întreţinerii acestui tip de mobilier. Comparaţia este făcută cu piesele de mobilă pentru exterior din plastic.
TOATE TREBUIE ÎNTREŢINUTE
Indiferent de materialul din care sunt fabricate, piesele de mobilier de grădină trebuie protejate şi întreţinute. Chiar şi banalele scaune şi mese din plastic trebuie şterse şi îngrijite. Oricum, plasticul, indiferent cât de bine este prelucrat, este mult mai sensibil la murdărire, iar aspectul iniţial imaculat devine greu de întreţinut şi menţinut în timp.
Metalul este mult mai rezistent la intemperii, dar şi el trebuie protejat împotriva corodării, iar lemnul prinde o patină frumoasă, dar trebuie protejat cu uleiuri şi lacuri speciale. Opţiunile privind materialul din care este fabricat mobilierul de grădină nu ar trebui să rămână doar la nivel de preţ. Este important ca materialul din care este realizat să satisfacă cererile de confort şi cele estetice, dar mai ales pe cele funcţionale.
Dacă în grădină există piscină, atunci un mobilier rezistent la apă este mai potrivit; dacă se doreşte mutarea mobilierului în ansamblul spaţiului verde, contează ca acesta să fie uşor; dacă este vorba despre o grădină a unei pensiuni sau a unui hotel pe lângă aspectul îngrijit al mobilierului pus la dispoziţia turiştilor contează rezistenţa, siguranţa şi confortul acestuia.
O investiţie iniţială mai mare, comparativ cu alternativă foarte ieftină, va înseamna economie de bani în timp. Nu trebuie neapărat să fie lux, sau exorbitant de scump, e suficient să fie un preţ corect pentru o calitate certificată.
Lemnul