Profesorul Pascal de Sutter, psiholog şi sexolog, este autorul unei lucrări, publicată recent, cu titlul "La sexualité des gens heureux". Autorul răspunde câtorva întrebări pentru ediţia on line a revistei topsante. Răspunsurile conduc la concluzia că, în vreme de criză, când totul pare că se prăbuşeşte, sexualitatea poate fi un colac de salvare.
Autorul mărturiseşte că a scris acest volum în plină criză cu scopul de a oferi o gură de oxigen, unele soluţii multor cupluri care astfel ar putea să se simtă mai bine în general şi, în special, în plan sexual. Experienţa de psiholog şi se-xolog l-a condus pe prof. Pascal la concluzia că "între bucurie şi sexualitate este o legătură". Sexualitatea are efecte pozitive dovedite ştiinţific asupra pielii, inimii, digestiei, somnului...
În opinia prof. Sutter, greşeala cea mai răspândită comisă de multe cupluri este că sexualitatea pică din cer. După zilele şi nopţile de sex de la începutul relaţiei, se instalează o perioadă de moleşeală. Multe cupluri neglijează faptul că sexualitatea funcţionează cu consum de energie, cu elemente de noutate.
Autorul promovează ideea că sexualitatea este importantă pentru întreaga societate. "Când societatea este mai tolerantă, mai transparentă, mai dispusă la egalitate între femei şi bărbaţi, mai puţin puritană în privinţa sexului..., atunci este mai puţină violenţă, membrii societăţii sunt mai mulţumiţi, există mai multă prosperitate..."
Un alt element important cu influenţe pozitive este optimismul. Acest element este decisiv când se înregistrează unele rateuri. Decât să gândeşti în termeni de genul "viaţa mea sexuală este ratată", este mai puţin toxic dacă vom spune "data viitoare va fi mai bine".
Pentru o femeie care înregistrează eşecuri în plan sexual nu trebuie să-şi aplice eticheta "frigidă", dimpotriv