Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „ascunde” o adevărată capodoperă a istoriei botanicii româneşti. „Adevărul de Seară” vă prezintă un nou episod al serialului dedicat muzeelor mai puţin cunoscute din Cluj.
Vezi aici cum arată muzeul
Ierbare vechi de mai bine de 100 de ani, mulaje unice ale unor plante, colecţii explicative extrem de amănunţite sau manuscrise ale „părinţilor” botanicii româneşti pot fi admirate în cadrul Muzeului Botanic al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Minimuzeul, găzduit de o încăpere din cadrul catedrei de Botanică, oferă o adevărată poveste a botanicii româneşti, scrisă chiar de unii dintre cei mai mari cercetători în domeniu, de la Pater Bela – primul director al Academiei de Ştiinţe Agricole şi, totodată, primul cercetător al plantelor medicinale din România -, la Iuliu Prodan – coautor al primei enciclopedii care descrie flora României - sau Alexandru Iuga.
Una dintre secţiunile muzeului le este rezervată acestora, în cadrul ei fiind prezentate imagini ale lor, dar şi ale laboratorului de prelucrare a plantelor medicinale al lui Pater. De asemenea, profesorul Doina Stana, cea care a reuşit să pună bazele muzeului, a „salvat” ierbarul lui Pater, vechi de peste 100 de ani. Alături de acesta, sunt prezentate manuscrise ale acestuia sau a lui Iuliu Prodan, precum şi cursurile pe care acesta le-a predat la universitatea clujeană.
Printre exponatele „vedetă” ale muzeului se numără zeci de mulaje ale unor plante, care s-au păstrat în condiţii excelente de mai bine de o sută de ani. „Aproape toate le-am găsit aruncate şi le-am adunat”, spune Doina Stana. Din nefericire, însă, nu a reuşit să salveze totul, majoritatea inscripţiilor de pe exponate fiind şterse. „În 1986 s-a întâmplat. Atrunci s-au spălat borcanele şi nimeni nu