Fotografiile vor putea fi admirate de băcăuani în holul instituției până la sfârșitul lunii septembrie. Expoziția este dedicată Zilei Forțelor Aeriene. Băcăuanii au ocazia de a admira o nouă expoziție la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu”. Până în luna septembrie, angajații filialei din oraș a Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I” au pus la dispoziția vizitatorilor o colecție de fotografii și documente cu tema ”Personalități ale aviației și parașutismului românesc din secolul XX”.
Mai exact, băcăuanii vor avea ocazia de a vedea o serie de bunuri de patrimoniu cu valoare muzeală şi artistică, precum şi imagini care reflectă activitatea câtorva personalităţi ale aviaţiei şi paraşutismului românesc din secolul XX. Este vorba despre Smaranda Elena Brăescu, prima femeie paraşutist din România, care a stabilit un nou record mondial la saltul cu paraşuta, prinţesa Mariana Ştirbey, care a amenajat o pistă de aterizare şi un sanatoriu pentru refacerea aviatorilor români şi germani, în timpul celui de-al doilea război mondial, la Dărmăneşti în Bacău şi „prinţul aşilor”, Constantin (Bâzu) Cantacuzino.
De asemenea, sunt prezentate aspecte ale activităţii recente din cadrul Batalionului 498 Paraşutişti „Smaranda Brăescu” Bacău.
” În cadrul expoziţiei sunt etalate medalii, ordine, plachete, steme, brevete, medalioane, drapele, dar şi imagini sau cărţi sugestive pentru evoluţia acestor domenii. Unele dintre acestea sunt expuse pentru prima dată şi constituie unicate”, a explicat Mihaela Băițan, șeful filialei băcăuane a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
Ea a mai adăugat că este vorba despre două scrisori şi o carte poştală originale aparţinând Smarandei Brăescu, precum, şi un tablou al primelor trupe de paraşutişti din Franţa. În ceea ce privește raritățile, vor mai putea fi admirate o carte poştală