O bubă care cocea de mult s-a spart în urmă cu câteva săptămâni. Ministerul Educaţiei a "descoperit" că la "Spiru Haret" se şcolarizează în afara legii. Când comisia ARACIS a dorit să vină în control la universitate, conducerea a refuzat. Şi de aici s-a declanşat scandalul. "Spiru Haret" nu a mai apărut în hotărârea de guvern care stabilea universităţile acreditate.
Iniţial universitatea nu a dat doi bani pe faptul că nu a apărut în HG, însă ulterior, când Ministerul a atras atenţia că la examenul de titularizare trebuie verificate diplomele cu atenţie, dacă sunt de la instituţii autorizate provizoriu sau acreditate, şi sute de mii de oameni s-au trezit în braţe cu un carton fără valoare, optica şefilor de la "Spiru Haret" s-a schimbat. Acum încearcă să dea la pace cu Ministerul. Cert este că primele victime ale acestui război sunt profesorii care nu au mai fost primiţi la titularizare sau absolvenţii ale căror diplome nu mai pot fi luate în considerare şi sunt angajaţi şi plătiţi ca având studii medii. Toată lumea caută acum vinovaţii. Universitatea dă vina pe minister, ministerul pe universitate, iar absolvenţii şi studenţii se iau când de unii, când de alţii.
În realitate însă, cred că sunt trei vinovaţi: ministerul, universitatea şi absolvenţii.
Ministerul este, din punctul meu de vedere, principalul vinovat pentru că a lăsat această situaţie să treneze ani de zile, deşi rectorii universităţilor care se străduiau să respecte indicaţiile ministerului şi pierdeau studenţi, atrăgeau atenţia asupra problemei. Comisiile înfiinţate tocmai pentru verificarea legalităţii funcţionării acestor universităţi nu făceau nimic. Când ministerul a primit un şut în fund de la mai marii Universităţii "Spiru Haret", a ridicat covorul şi a arătat, parţial, gunoiul de sub el. Spun parţial, pentru că "Spiru Haret" nu este singura universitate din ţară care are cent