MIRCEA PEIA specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Este stiut faptul ca sindromul premenopauzal si menopauza ca atare pot afecta procesul somnului la femeile care se gasesc in aceasta perioada a vietii. Schimbarea nivelurilor hormonilor sexuali feminini (estrogeni si progesteron) afecteaza somnul, dar produce de regula si alte simptome subiective, precum: migrene, irascibilitate, astenie, depresie cu forme anxioase, senzatie de ameteala sau de lesin, transpiratii nocturne, bufeuri, tulburari de atentie si concentrare, tulburari cardiace (dureri precordiale, aritmii) si respiratorii (senzatie de presiune toracica). La toate acestea se mai adauga si simptomele obiective, caracteristice menopauzei, traduse prin crestere ponderala, tulburari ale tensiunii arteriale, edeme, in special la nivelul picioarelor etc.
Revenind la tulburarile de somn, alaturi de menopauza, procesul firesc de imbatranire isi lasa amprenta asupra valorilor unor neuromediatori chimici importanti melatonina, serotonina, dopamina, acetil-colina care determina, prin scaderea lor progresiva, tulburari ale ritmului somn-veghe, dar si manifestari neurastenice, neurovegetative si psihosomatice, care tulbura profund starea de liniste si armonie homeostazica, la persoanele aflate in aceasta situatie. Totodata, administrarea unor medicamente care includ antidepresivele, decongestionantele nazale, bronhodilatatoarele, corticosteroizii si antihipertensivele pot interfera cu somnul, determinand tulburarea acestuia.
Pentru a contracara actiunea factorilor mai sus amintiti si a restabili un echilibru neuro-endocrin care sa permita reinstalarea unui somn de calitate, va recomand urmatoarele remedii:
* Stress Tame actioneaza prin cresterea nivelului serotoninei si dopaminei, reducand efectele negative ale excesului de cortizol, sec