ÎN APĂ. Pe 26 iulie, India îşi va lansa primul submarin nuclear şi va încerca să fie mai eficientă de-a lungul coastelor sale, în Marea Arabiei şi Oceanul Indian. Sursa: AP Photo
Odată cu lansarea primului submarin de atac cu propulsie nucleară, India se alătură marilor puteri din Consiliul de Securitate al ONU, care deţin o astfel de navă. Oficial, marina indiană anunţa în urmă cu doi ani că îşi va lansa la apă primul submarin nuclear şi că în total se va dota cu cinci astfel de nave. Autorităţile spun că intenţia este aceea de a-şi extinde controlul şi aria de acţiune de-a lungul coastelor sale, în Marea Arabiei şi Oceanul Indian.
Tendinţa Indiei de a evolua în domeniul nuclear provine şi din faptul că se învecinează cu Pakistanul şi China, state puternic dezvoltate în acest domeniu. Programul nuclear indian a început în anii ’70 şi a fost reluat după terminarea Războiului Rece. Din cauza tensiunilor cu Pakistanul, în 1998, după efectuarea mai multor teste cu rachete nucleare, indienii hotărăsc să-şi facă public programul.
Cursa înarmărilor
Pentru a linişti ţările vecine, Pakistan şi China, autorităţile au explicat că dezvoltarea capacităţilor nucleare militare urmăreşte descurajarea şi nu un atac. De partea cealaltă, Pakistanul a susţinut că testele indienilor pot avea consecinţe în viitor şi că ar putea duce la o cursă a înarmărilor între cele două ţări. La începutul acestui an, temerile în privinţa terorismului au făcut ca India să-şi crească bugetul apărării cu 34%, ajungând la 30 de miliarde de dolari.
India are o forţă militară de aproape 1.400.000 de oameni şi este a patra ca pondere după China, Rusia şi Statele Unite. Poziţia geografică a favorizat şi dezvoltarea unei forţe navale, care cuprinde printre altele: un portavion, opt distrugătoare lansatoare de rachete, unsprezece fregate şi şais p