Dintre cele 77 de semifinaliste, marţi vor fi alese, prin vot, cele 28 de regiuni ale lumii care vor intra în marea finală. Dintre acestea, tot prin vot, vor fi alese şi anunţate, în 2011, cele şapte noi minuni naturale ale lumii. Demersul aparţine Fundaţiei „New 7 Wonders”, acelaşi organism care a stabilit, în urmă cu doi ani, cele şapte minuni ale lumii contemporane. Fiecare cetăţean îşi poate exprima votul pe site-ul http://www.new7wonders.com/ nature/en/vote_on_nominees.
Lanţul muntos Retezat face parte din Carpaţii Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu şi se înalţă între depresiunile Petroşani şi Haţeg. Este delimitat de Râul Mare şi Jiul de Vest. Relieful predominant este unul glaciar şi adăposteşte peste 80 de lacuri glaciare, printre care se numără Zănoaga (cel mai adânc - 29 metri) şi Bucura (cel mai întins - 8,86 hectare). Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită din roci cristaline şi se numeşte Retezatul Mare.
Masivul sudic e alcătuit din mase de calcar şi se numeşte Retezatul Mic. Cele două se unesc în apropierea lacului Bucura, cel mai mare lac glaciar din România. Retezatul e cel mai vechi parc naţional din ţară, declarat prin lege în anul 1935. Are o suprafaţă de 38.047 hectare, dintre care 1.800 au fost declarate zonă strict protejată şi poartă numele de „Gemenele”.
Trasee accesibile pentru oricine
Lacul Bucura se află în căldarea cu acelaşi nume, situată sub vârful Peleaga, la o altitudine de peste 2.000 de metri. Cei care vor să ajungă la el pot alege mai multe rute. Accesul cu maşina se face din şoseaua Haţeg - Caransebeş, la km 61, din satul Cârneşti. De aici treceţi prin Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Ape.
Veţi parcurge aproximativ 35 de kilometri pe drum asfaltat, şosea ce se termină în Drăcşanu, de unde porneşte un drum forestier cu o lungime de 1