TROC. Pentru a accepta proiectul, arhiepiscopul Ioan Robu a cerut 10 parcări, apartamente şi o sală de consiliu. Sursa: Codrin Prisecaru
Scandalul „Cathedral Plaza” este departe de a se fi încheiat. Şi astăzi, credincioşii catolici vor protesta faţă de construirea unei clădiri-mamut lângă Catedrala Romano-Catolică din Bucureşti, situată pe bulevardul Ge neral Berthelot, nr. 19. Proiectul vizează construirea lângă catedrală - considerat monument istoric - a unui imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 de metri înălţime. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006.
O lună mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Capitală a acţionat în judecată firma de construcţii Millennium Building Development şi toate instituţiile statului care au avizat proiectul, solicitând anularea autorizaţiilor şi avizelor eliberate. Reprezentanţii Arhiepiscopiei afirmau că prezenţa unei construcţii de 75 de metri înălţime în imediata vecinătate a Catedralei „Sfântul Iosif” va pune în mare pericol existenţa edificiului.
„Arhiepiscopia Romano-Catolică îşi dă acordul”
Povestea nu este atât de simplă însă pe cât vor să lase de înţeles protestatarii. Puţină lume ştie că arhiepiscopul şi mitropolitul Ioan Robu, astăzi cel mai mare protestatar al proiectului, a fost iniţial de acord cu acesta. Pe 19 noiembrie 1999, arhiepiscopul Ioan Robu a adresat o scrisoare ministrului culturii, Ion Caramitru, ministrului lucrărilor publice, Nicolae Noica, şi primarului general, Viorel Lis: „Suntem asiguraţi că, din punct de vedere structural, clădirea nu va pune probleme deosebite şi nu va periclita stabilitatea catedralei.
Cred că proiectul vizionat de noi va contribui la transformarea p