Fiind un mare admirator al culturii asiatice, la 15 ani, Dumitru Alexandru a început să practice judo la Clubul Şcolar de Petrol Câmpina. La finele anilor 70, admis fiind la Şcoala Militară, Dumitru Alexandru a continuat judo-ul la Metalul Roman, ASA Piteşti, Gloria Armata Târgovişte şi Oţelul Târgovişte.
„La Roman făceam antrenamente fizice alături de campioana olimpică de atletism Maricica Puică. Am avut rezultate notabile. Am ieşit de două ori campion la Balcaniada Armatelor”.
A început să practice karate cu un japonez venit să construiască Oţel-Inoxul
Prima experienţă legată de „calea mâinii goale (karate-do)”, a avut-o în perioada în care la Târgovişte se construia întreprinderea Oţel-Inox. Printre cei care ajutau la pornirea acestei fabrici se aflau şi foarte mulţi japonezi.
„Unii erau instructori de kendo, karate sau jujitsu. Mi-a plăcut respectul lor faţă de sala, faţă de sport. Făceau curăţenie în sală după fiecare antrenament. Erau foarte disciplinaţi”, îşi aminteşte Sensei Alexandru.
„În acea perioadă am început să practic karate, alături de unul dintre instructorii japonezi, îl chema Kouda, un căpitan de armată, practicant de jujitsu şi de Florin Pătraşcu, cel care avea să aducă Shorin-Ryu în Dâmboviţa. Pătraşcu a avut posibilitatea să plece o perioadă în Anglia, acolo unde a studiat şi de unde s-a întors cu foarte multe cunoştinţe şi cărţi de Shorin-Ryu, un stil de arte marţiale ce provine din Okinawa”.
Este membru fondator al Federaţiei Române de Arte Marţiale
După revoluţie, Dumitru Alexandru, unul dintre cei care au pus bazele Federaţiei Române de Arte Marţiale, şi-a deschis propriul dojo de shorin-ryu(sala de antrenament pentru arte marţiale), iar rezultatele au fost extraordinare.
Unul dintre cei mai vechi elevi ai săi, Andrei Tamaş, care este legitimat la Rapid, a obţinut anul acesta într-