Ciupagul, care este o cămaşă, parte principală a costumului popular, datează din 1900, este unic prin motivele ornamentale şi se află expus la Muzeul Regiunii Porţile de Fier. În cadrul expoziţiei lunare ce va fi deschisă începând de mâine la Muzeul Regiunii Porţile de Fier, intitulată sugestiv „Piesa lunii“, secţia de etnografie a instituţiei va expune o piesă-unicat în ţară. Este vorba de un ciupag vechi de aproape 200 de ani, obiect ce până acum a stat închis în depozitele instituţiei.
„În lada de zestre a muzeului, în depozitele secţiei de etnografie, avem la ora actuală alte câteva mii de exemplare de obiecte şi piese din textile şi lemn care aşteaptă să fie expuse vizitatorilor“, declară şefa secţiei de etnografie, Elisabeta Gherban.
Achiziţionat în 1971
„Eu lucrez în cadrul acestei secţii încă de la înfiinţarea muzeului. Acest ciupag l-am achiziţionat în 1971 din zona Broşteni. Este unic în felul lui, ba mai mult a făcut obiectul unor studii şi lucrări de specialitate. Este o piesă extrem de valoroasă şi merită să fie văzută“, susţine Elisabeta Gherban. Unicitatea acestui ciupag constă în motivele ornamentale cu care este ţesut. Este vorba de şiruri de păpuşi ţesute cu capul în jos.
„Cred că acest ciupag a fost special făcut pentru plăcerea ţesătoarei. A vrut să se bucure mai întâi ea de rodul muncii ei şi apoi cei din jur. Motivele ornamentale ale acestei cămăşi ce se îmbracă direct pe corp păstrează în general caracterul artei populare româneşti, prin perpetuarea unor imagini cu valoare de simbol sau al unor aspecte luate din natură, din viaţa înconjurătoare, care, prin stilizare şi adaptare la posibilităţile tehnice de ţesut, au primit contururi de linii drepte, motivele fiind schematizate în figuri geometrice”, mai susţine şefa secţiei de etnografie.
Se aşteaptă un val uriaş de vizit