RECORD. Între secolele XV şi XVIII, mii de persoane au fost ucise în Ţara Cantoanelor, fiind învinuite de practici oculte Sursa: Shutterstock
Recent, cantonul elveţian Fribourg a reabilitat-o pe Catillion, ultima vrăjitoare arsă pe rug aici, în 1731. Dar gestul reparatoriu nu poate şterge miile de crime comise de Biserică sau de stat în Elveţia medievală. În ţările europene din acele vremuri, între 30.000 şi 60.000 de vrăjitoare au fost condamnate la o moarte atroce. Elveţia se clasează pe primul loc, cu nu mai puţin de 6.000 de vrăjitoare arse pe rug, afirmă chiar istoricii autohtoni, citaţi de site-ul swissinfo.ch.
Procesul de „fabricaţie”
În Evul Mediu, catastrofele naturale şi epidemiile erau puse pe seama oamenilor „mai altfel”. Indiferent că era vorba despre marginalizaţi social sau despre rebeli, aceştia erau invariabil acuzaţi de magie şi de pact cu diavolul, luptând contra creştinătăţii. Pentru „fabricarea” unei vrăjitoare, era urmărit cu atenţie comportamentul persoanei vizate. Dacă era unul ieşit din comun - mai timid sau prea jovial, mai contestatar, devenea suficient pentru a-i intriga pe ceilalţi, care alertau autorităţile, declarându-se astfel necesitatea vânătorii.
A doua etapă constă în ruperea picioarelor bănuitului, în smulgerea unghiilor, în turnarea pe gât a sute de litri de apă. Doar la simpla vedere a acestor tehnici „rafinate”, care acum sunt expuse la muzeul din oraşul Morat, cantonul Fribourg, cei intervievaţi simţeau nevoia să mărturisească tot ce li se cerea.
Corespondent în antiterorism
Concluzia istoricilor elveţieni este că tortura fabrica vrăjitoarele, aşa cum a produs şi fanatismul religios. „Această categorisire imaginară în tagma vrăjitoarelor, alimentată de puterile vremii, seamănă mai mult cu lupta antiteroristă pe care o duc în prezent Statele Unite. Nu