O veţi vedea curând cu tractorul de la patru dimineaţa. În acelaşi timp e o femeie de afaceri după care întorci capul pe stradă. Sursa: Arhiva personală
Colocviile şi briefingurile la aer condiţionat sunt numai bune după câteva reprize de arat şi semănat sub soare. Fiindcă, dacă vrei să afli cum merge treaba cu agricultura, trebuie să ştii cum se munceşte pământul. Pare lege pentru Dana Bucur (34 de ani), o femeie de afaceri din Capitală.
Pe timpul campaniei agricole, ea se trezeşte la 4 sau 5 dimineaţa şi urcă în tractor pentru a ara, semăna şi recolta alături de muncitorii sezonieri pe care i-a angajat. Întoarsă în Bucureşti, îmbracă apoi deux-piece-ul de femeie de afaceri şi caută clienţi cu care negociază „la sânge” preţul produselor muncii sale, prin birouri somptuoase.
S-a specializat în Australia
La puţin timp după ce a absolvit Agronomia, Dana Bucur a avut şansa de a fi cooptată în echipa lui Peter Topham, un dezvoltator agricol din Anglia, cu proprietăţi şi concesiuni în toată lumea. Atunci, în 1998, a condus pentru prima dată şi un tractor. „Era un Messey Ferguson destul de puternic, pe care îl hingheream şi 16 ore pe zi, pe câmp. Asociam acum tot ce învăţasem şi pentru licenţă, şi pentru masterat cu realitatea dură - la propriu, dar şi la figurat - din teren. Pentru că nu poţi înţelege bussinessul în agricultură fără a cunoaşte şi în detaliu cum cresc plantele, ce le bucură, ce le deranjează şi cum le poţi ajuta mai bine să ajungă la maturitate şi să dea rod”, explică Dana.
S-a oferit voluntară pentru lucrările pe care Topham trebuia să le execute pe propriile terenuri din Australia. „Agricultura se face mult mai uşor acolo. Însă păşunile sunt imense. De aceea păşteam vacile urmărindu-le cu ATVul”, zâmbeşte Dana. Tot în postura de fermier a ajuns şi în Anglia, pe proprietăţile englezului. Acum,