Varianta de cazare cea mai “prietenoasă” cu buzunarul turistului este, fără îndoială, hostelul. Avionul direct este o investiţie costisitoare, fiind mai indicat să mergeţi cu o cursă low-cost până la Bruxelles, iar de acolo să parcurgeţi restul distanţei cu trenul sau autocarul.
Sunt atâtea lucruri de văzut în Amsterdam, încât orice listă sumară de obiective nu poate decât să nedreptăţească, în contrapartidă, absenţele. Cu adevărat, există câte ceva pentru fiecare gust în capitala olandeză. Cel mai bun sfat ar fi acela de a porni explorarea din faţa gării oraşului – Centraal Station –, o clădire monumentală aşezată pe trei insule artificiale. De aici, mergând pe bulveradul Damrak, puteţi ajunge în piaţa centrală şi, de acolo, pe oricare dintre canalele celebre ale oraşului. Nu vă descurajaţi, paienjenişul lor vă va încurca la început.
Rijksmuseum. Destinaţia principală pentru iubitorii de artă, muzeul găzduieşte cea mai mare colecţie de artă olandeză din lume. Clădirea stabilimentului este, în sine, o bijuterie victoriană.
Muzeul Van Gogh. Situat în proximitatea Rijksmuseum. Probabil cea mai bună pledoarie despre viaţa şi opera marelui pictor olandez.
Piaţa Dam. Inima simbolică a oraşului, dominată de faţada impunătoare a Palatului Regal. În imediata apropiere a palatului se află Biserica Nouă. În piaţă mai este de văzut muzeul figurilor de ceară Madame Tussaud’s. De asemenea, în spatele Palatului Regal, se află Magna Plaza, o clădire magnifică, ornată în stil gotic şi trasnformată astăzi în principalul mall al oraşului.
Oude Kerk (Biserica Veche). Cea mai veche biserică parohială din Amsterdam, construită în stil gotic. Are dimensiuni impresionante şi nişte vitralii absolut superbe.
Casa lui Rembrandt. Transformată în muzeu, casa este complet restaurată şi conţine sute de gravuri ale artistul