Petra este un oras special. Ridicat intre secolul 4 inainte de Hristos si anul 106 dupa Hristos de catre Nabateeni, un trib arab, cucerit de imparatul roman Traian in 106, a fost "pierdut" si redescoperit abia dupa 1800.
Orasul antic este impresionant pentru oricine viziteaza sudul Iordaniei: morminte, temple si institutii sculptate direct in stanca de calcar roz sunt de o monumentalitate si frumusete aparte.
Minunatia din desert este considerata cel mai faimos si frumos sit arheologic din Iordania, localizat la 262 de kilometri de Amman si 133 de kilometri de Aqaba.
Pe langa complexul arhitectonic absolut impresionant, Petra are si un sistem de canale de apa complicat, fiind inclus, din toate aceste motive si inca multe altele, in patrimoniul universal al UNESCO.
Petra impresioneaza inca de la intrare. In oras se intra printr-un defileu ingust si lung de aproape un kilometru, care serpuieste printre stanci de aproximativ 200 metri in inaltime, care pe alocuri se apropie si la 5 metri una de alta, lasand doar un loc mic prin care pot trece vizitatorii. Abia pe alocuri vezi o bucatica de cer.
Ceea ce calatorului modern i se pare a fi o intrare care declanseaza atacurile de calustrofobie, pentru nabateeni era o adevarata binecuvantare, o aparare naturala impotriva dusmanilor invadatori.
Ascuns intr-o vale, pazit de munti inalti, orasul antic se dezvaluie turistului avid de istorie in toata spledoarea sa de indata ce treci de defileu: constructiile ingenioase ale nabateenilor au fost lucrate respectand si exploatand la maximum frumusetea pietrei, care are diferente suprinzatoare de textura si culoare, pornind de la galbui pana la un roz intens, prafuit de desert.
Dupa ce iese din defileu, exploratorul modern da cu ochii de Trezorerie (El-Khazneh), o cl