Şefii celor mai mari puteri economice ale lumii au decis că recesiunea economică trebuie combătută în continuare cu bani de la stat, indiferent de evoluţia inflaţiei şi a deficitelor. Criza economică mondială şi încălzirea globală au fost principalele subiecte ale ultimei întruniri la vârf a grupului celor mai industrializate opt state din lume, G8, desfăşurat recent în Italia, la L‘Aquila. La summit au fost invitate să participe şi ţările membre ale grupului G20,
Şefii celor mai mari puteri economice ale lumii au decis că recesiunea economică trebuie combătută în continuare cu bani de la stat, indiferent de evoluţia inflaţiei şi a deficitelor.
Criza economică mondială şi încălzirea globală au fost principalele subiecte ale ultimei întruniri la vârf a grupului celor mai industrializate opt state din lume, G8, desfăşurat recent în Italia, la L‘Aquila. La summit au fost invitate să participe şi ţările membre ale grupului G20, ceea ce a cântărit mult în discuţiile despre economia mondială, în condiţiile în care statele G8 însumează 57,8% din PIB mondial şi 13,1% din populaţia planetei, în timp ce G20 reprezintă 99% din PIB şi 66% din populaţie.
În contrast cu vocile care susţin că întâlnirile G8 au devenit inutile, cei de la „masa bogaţilor” subliniază că economiile emergente nu au forţa să iasă singure din criză, în lipsa unui ajutor din partea statelor dezvoltate. Nu trebuie uitat totuşi că cele mai mari puteri mondiale sunt şi cele care au pornit criza.
Recesiunea economică a ţinut capul de afiş al discuţiilor, însă participanţii au reuşit să acopere în aceeaşi măsură şi subiecte privind încălzirea globală şi criza alimentară. Totodată, ca o pârghie importantă în combaterea efectelor negative ale instabilităţii preţurilor s-a stabilit că este nevoie de un control mai strict al cotaţiilor barilului de petrol.
Paradoxala criză alimentară