» Fanii eliminarii pragului la SIF-uri au mai pierdut o batalie (Curtea Constitutionala l-a declarat legal), dar mai au o sansa in toamna, in Parlament, pentru a transa in favoarea lor razboiul.
» Semnarea acordului pentru gazoductul Nabucco a adus in prim-plan actiunile Transgaz la BVB, dar si potentialii castigatori "colaterali", precum Dafora ori Condmag.
Dupa lupte seculare, cu declaratii curajoase pe la colturi, temporizari infinite ale presedintilor SIF si, mai nou, actionari in justitie, saga pragului de detinere la societatile de investitii are o rezolvare (provizorie). Curtea Constitutionala l-a considerat legal, asa ca acesta mai poate fi modificat/eliminat doar printr-o lege promulgata in Parlament. Din punctul nostru de vedere, regretam sincer ca acesta nu a fost declarat ilegal, pentru a vedea mai devreme ca furia achizitiilor de actiuni SIF, in noul context, se transforma intr-un mare "fas". De atata vreme se tot vorbeste despre asta, incat cotatiile actuale includ de mult posibilitatea majorarii sau eliminarii sale. Brokerii se agata insa de acesta ca de un ultim argument pentru tentarea putinilor investitori care mai sunt in piata locala (volumele de tranzactionare putin peste 1 milion euro/zi au devenit regula la BVB).
Se pare ca vom avea, in sfarsit, o alternativa la gazul rusesc pentru Europa. Nabucco se face, iar Transgaz va fi unul dintre parteneri, cu 16,7% din afacere (alaturi de companiile austriaca OMV, germana RWE, ungara MOL, bulgara Energy Holding si turca Botas). Actiunile Transgaz nu au avut evolutii spectaculoase la bursa dupa semnarea acordului, semn ca investitorii vor sa vada mai intai finalizata reteaua de conducte (e posibil ca acestia sa fie mai rezervati si prin prisma scaderii dividendelor in anii ce vin, din cauza cheltuielilor cu investitiile aferente proiectului). Au castigat insa companiile listat