Proiectul început în municipiu se extinde în ţară, cu ajutorul bărbaţilor formaţi aici. Doi profesori orădeni au demarat proiectul „Fabrica de Bărbaţi”, pentru a readuce cavalerismul şi bărbatul responsabil în societate. „Numele proiectului este ironic. Am pornit la drum constatând că trăim o criză a bărbăţiei, că avem mulţi masculi, dar puţini bărbaţi”, spune Marius Cruceru, iniţiatorul proiectului. Acesta precizează că bărbatul îşi asumă responsabilităţi, în timp ce masculul doar se împerechează şi îşi urmăreşte capriciile. El constată că s-a ajuns aici, deoarece s-a pierdut mecanismul de producere a bărbaţilor, adică familia şi ucenicia de la bărbat la bărbat. „Fabrica este o alternativă artificială la o cale naturală, care nu funcţionează”, spune Cruceru.
Candidaţii ideali pentru „Fabrica de Bărbaţi” sunt tinerii crescuţi fără tată, indiferent că tatăl lor a murit sau a fost absent datorită profesiei, pentru că mers la muncă în străinătate, pentru că a fost alcoolic sau cine ştie ce alte motive. „Băieţii crescuţi fără tată sau cu tată absent au un handicap, le lipseşte un model. Eu însumi a trebuit să învăţ ce face un bărbat când ajunge acasă. Îşi sărută sau îşi bate nevastă, sare la telecomanda televizorului sau la calculator, merge la terasă cu băieţii etc”, explică profesorul, rămas fără tată la patru ani.
Program de fabrică
„Fabrica de Bărbaţi” are un cod al comunităţii şi un cod personal, program de lucru, dar şi de concedii, exerciţii fizice şi chiar de supravieţuire. „Primul lucru pe care-l facem este să-i luăm pe băieţi din faţa calculatorului şi să-i ducem în natură”, spune Cruceru. Experienţele şi senzaţiile trăite sunt cât se poate de ciudate. Un punct important este să meargă la călărie, să vadă cum este un cal adevărat în natură, nu pe ecranul televizorului.
Printre activităţi se mai numără curse cu bicic