Marea dilema de azi a oricarui bancher este cui sa-i mai dea credit, iar flerul, care se bazeaza pe experienta, este mai important ca niciodata, spune Daniela Bodirca, vicepresedinte al UniCredit Tiriac Bank, responsabil cu managementul riscului.
"Nu cred ca este o solutie franarea la maximum a creditarii pentru evitarea riscurilor, mai ales ca lichiditate exista. Desigur, titlurile de stat sunt o optiune, insa eu consider ca trebuie sa ne jucam rolul in economie si sa cautam alte nise de plasament, pentru ca creditarea este esentiala pentru economie, chiar daca abordarea este astazi mult mai prudenta", a declarat Bodirca.
Ea spune ca flerul nu vine din neant, ci din experienta acumulata, si trebuie ajutat si de elemente de cuantificare a riscurilor.
"Problemele nu le descoperi peste noapte, le simti din analize si le poti anticipa. Ca manager de risc, trebuie sa simti zonele care au nevoie de actiune pentru a avea o abordare proactiva, sa gestionezi zonele in care sunt deja probleme si in acelasi timp sa indetifici oportunitatile de business, sa-i ajuti pe vanzatori."
UniCredit a trecut la o strategie de business mai prudenta care se propaga pana la nivelul analizei de dosar de credit. "In Romania nu avem experienta unor asemenea situatii, insa bancile mari pot profita de experienta acumulata in grupurile din care fac parte."
Ce s-a schimbat in ultimul an in evaluarea unei cereri de credit?
"Acordam o atentie majora contributiei proprii a clientului, iar partea de garantii este supusa unui proces temeinic de evaluare, cu coeficienti de ajustare relevanti. Ne aplecam mai mult chiar si asupra tranzactiilor standardizate, iar sistemul de scoring il recalibram constant. Ne uitam si la angajatorul clientului, la industria in care activeaza, la calificarea profesionala si sansele de a-si putea gasi un alt loc de munca la ne