Bucureştenii nu se obosesc să ducă sticlele şi deşeurile din plastic sau hârtie la containerele speciale, cantitatea deşeurilor procesate şi reciclate fiind sub 15%.
În schimb, locuitorii Capitalei se pot lăuda cu mult gunoi necolectat - 1,75 milioane tone în 2007, aproape la acelaşi nivel cu anul 2001, se arată în planul de gestionare a deşeurilor.
Potrivit planului, care se află în dez batere publică, urmând a fi supus votului în Consiliul Genereal, cantitatea de deşeuri de ambalaje se va dubla în 10 ani. Astfel, dacă în 2007, un bucureştean a aruncat 365,33 kg de gunoi, în 2017 va arunca 730,66 kg.
Singura soluţie pentru reducerea cantităţii de deşeuri e ca acestea să fie colectate selectiv, lucru care se întâmplă foarte rar. Autorităţile au gă sit şi o scuză - arhitectura oraşului: „În cazul blocurilor, majoritatea sunt dotate cu ghene, astfel că toate deşeurile se colectează la un loc”, se precizează în plan. Pentru a rezolva problema, edilii susţin că au găsit soluţii: plasarea de containere cât mai aproape de casa bucureşteanului.
Pentru case şi blocuri sub 4 etaje se propun containere sub 240 de litri, iar pentru imobilele de peste 4 etaje - contai nere de 1,1-1,2 metri cubi. În plus, pentru reducerea zgomotului, se propune ca, la colectarea sticlei să fie folosite containerele de lângă centrele comerciale, departe de zonele locuite.