Decizie l Curtea Constituţională i-a luat premierului dreptul de a cere loialitate angajaţilor
Curtea Constituţională l-a lăsat pe premierul Emil Boc fără posibilitatea de a-şi da acordul asupra persoanelor care sunt angajate la Corpul de Control al primului ministru şi la Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF). În luna februarie, print-o ordonanţă de urgenţă, Cabinetul Boc reorganiza Departamentul de Control al Guvernului în Corp de Control al premierului, iar personalul era preluat pe baza numărului de posturi, a „bunului său renume” şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate. Angajaţii care nu s-au încadrat în aceste prevederi au fost concediaţi.
Prin acelaşi act normativ, DLAF trecea din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. De asemenea, angajaţii au trebuit să semneze un angajament de loialitate şi să obţină votul de încredere al şefului Executivului.
Boc a bătut în retragere: nu mai cere loialitate
Curtea a declarat OUG neconstituţională, motivând că prin criteriul subiectiv al încrederii premierului sunt încălcate Codul Muncii, principiul egalităţii drepturilor şi dreptul la muncă.
Cabinetul Boc se pare că se aştepta la o astfel de motivare din partea CC. Săptămâna trecută, printr-un proiect de lege, au fost eliminate prevederile privind obligaţia angajamentului de loialitate şi angajarea pe baza încrederii premierului, a declarat, ieri, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Legea va trebui adoptată în maximum 45 de zile, pentru a se evita un vid legislativ. (M.T.)
Decizie l Curtea Constituţională i-a luat premierului dreptul de a cere loialitate angajaţilor
Curtea Constituţională l-a lăsat pe premierul Emil Boc fără posibilitatea de a-şi da acordul asupra persoanelor care sunt angajate la Co