Deși ar fi putut să fie astăzi la catedră, iar viața i-a scos în cale zeci de oportunități pentru un trai mai bun, șefa Secției Etnografie din cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier, a ales să-și dedice întreaga viață muncii de muzeograf. Deși s-a născut în aceeași zi cu Mirabela Dauer și Angela Similea, Elisabeta Gherban nu a dorit să devină interpretă de muzică ușoară, ci a visat de mică să fie profesoară. Se vedea din fragedă copilărie umblând cu catalogul sub braț. Dar nu a fost să fie așa. După absolvirea Facultății de Filologie din Timișoara, s-a văzut nevoită să îmbrățișeze cariera de muzeograf. „Pe timpul acela, locurile în învăţământ erau destul de puţine. Nu am reuşit să ocup un post la catedră şi drept urmare m-am angajat ca muzeograf la Muzeul Orăşenesc din Calafat”, îşi aminteşte Elisabeta Gherban.
Activitate încununată de succes
După doar un an petrecut la muzeul calafetean, Elisabeta se întoarce pe meleagurile natale în 1976, iar de la 1 martie același an, ocupă un post de muzeograf la Muzeul Regiunii Porțile de Fier.
„Am fost încadrată la Secția de Etnografie și tot aici sunt și acum, după 33 de ani de muncă. Numai că, din 1994 am devenit şeful acestei secţii. Interesant este faptul că atunci când eu am venit aici, această secţie nici nu exista. Întregul muzeu se afla în perioada de transformare, ştiut fiind faptul că înainte, aici a fost un internat de elevi. Şi chiar dacă muzeul a fost deschis în 1973, Secţia de Etnografie a fost inaugurată în 1982. Am fost martora tuturor lucrărilor efectuate aici, ba mai mult, amparticipat la toate marile campanii de achiziţii făcute în judeţ, în vederea populării muzeului cu tot ce se vede astăzi în el. Am bătut judeţul în lung şi-n lat în căutarea de obiecte de artă populară şi piese pentru muzeu. Sunt mulţumită că, cred eu, am reuşit să salvez o serie de piese de o va