În copilărie l-a dezgustat decorul cu animale împăiate din casa unui om, astăzi însă a ajuns să readucă animalele la viaţă. Profil
Născut - 3 iulie 1957, Timişoara
Educaţie - Liceul Industrial Construcţii de Maşini
Experienţă - Proiectant , preparator de trofee şi tehnician la Institutul Politehnic
Familie - Căsătorit, un fiu
Gheorge Lazăr este printre puţinii specialişti în împăierea animalelor, o meserie grea care are ca rezultat nişte statui cu blană. O cameră din apartamentul său a fost transformată într-un atelier dedicat naturalizării păsărilor sau a animalelor vânate. În aer pluteşte un miros fin de pene şi spumă poliuretanică tratată, iar spre tavan, păsările împăiate zboară nemişcat. Cea mai frumoasă întâmpinare însă o au cei care, intraţi în dormitor, sunt fixaţi de privirea unui trofeu care a fost cândva mistreţ.
Tehnologie occidentală pentru vânat autohton
Până să-şi împânzească însă casa cu lucrări, Lazăr a trecut printr-un şoc în copilărie, care prezicea că va sta departe de ocupaţia de preparator de trofee. „Copil fiind, am intrat într-o casă de lângă Facultatea de Chimie, unde a trăit un om care avea pe perete multe trofee, ţin minte şi acum ce sinistru mi s-a părut, mă întrebam cum poate cineva să trăiască astfel”, a povestit Gheorghe Lazăr.
Şi totuşi, la începutul anilor ‘90, tocmai împăierea a devenit o preocupare la care nu avea să renunţe nici până astăzi. „Am mers la un neamţ, pentru a învăţa mai multe. Acea primă lecţie a durat doar o oră. Ţin minte şi acum că mi-a arătat neamţul cum să jupoi, să curăţ, dar nu i-a ieşit şi, nervos, a aruncat fazanul de împăiat la gunoi”, a spus Gheorghe.
Scurta şi tensionata lecţie nu l-a oprit pe preparatorul de trofee să participe la expoziţii de vânătoare din Germania, Viena sau Budapesta, pentru a fura meser